Declaration (Greek)

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Εμείς, οι σύνεδροι του Παγκοσμίου Συνεδρίου των Εθνικών Θρησκειών, το οποίο διοργανώθηκε στη Βίλνα της Λιθουανίας από 20 έως 24 Ιουνίου 1998, συγκεντρωθήκαμε για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς όλες τις εθνικές, αυτόχθονες, ιθαγενείς και / ή παραδοσιακές θρησκείες της Ευρώπης και των λοιπών ηπείρων του πλανήτη.

Όλες οι πολιτισμικές μορφές και όλες οι αυτόχθονες θρησκείες και πίστεις πρέπει να χαίρουν ίσο βαθμό εκτιμήσεως και σεβασμού. Κάθε περιοχή και κάθε έθνος έχουν τις ιδιαίτερες τοπικές τους παραδόσεις (αυτόχθων θρησκεία, κοσμοαντίληψη, μυθολογία, έθιμα κ.ά.) οι οποίες εκφράζουν την αγάπη του κάθε έθνους για τον τόπο και την Ιστορία του και καλλιεργούν τον σεβασμό προς την ιερότητα κάθε μορφής ζωής και προς τη θειότητα της Φύσεως. Όπως ακριβώς η Φύση επιβιώνει μέσω μίας ευρείας ποικιλίας των ειδών, έτσι και η ανθρωπότητα πρέπει ν’αφήνεται ν’αναπτύσσει ελεύθερα και δίχως παρεμβάσεις μία ευρεία ποικιλία πολιτισμικών εκφράσεών της.

Συμφώνως προς τις αρχαίες και παραδοσιακές αντιλήψεις μας, η Γη και ολόκληρη η πάνω της δημιουργία πρέπει να τιμάται και να προστατεύεται. Από την πλευρά μας, ως άνθρωποι, οφείλουμε ν’ανακαλύψουμε την συγκεκριμένη θέση μας μέσα στο δίκτυ της ζωής και όχι έξω από αυτό ή ξεχωριστά από την υπόλοιπη δημιουργία.

Όλοι οι σύνεδροι μοιραζόμαστε μία κοινή αντίληψη της πραγματικής θέσεώς μας μέσα στον κόσμο, η οποία αντίληψη βασίζεται σε μία κοινή ιστορική εμπειρία αν και κάποτε αυτή υπήρξε ιστορία καταπιέσεως και μισαλλοδοξίας. Οι εθνικές και / ή “παγανιστικές” θρησκείες έχουν υποστεί στο παρελθόν φρικτά τραύματα και καταστροφές από θρησκείες που διατείνονται ότι τάχα κατέχουν την μοναδική αλήθεια, όταν το δικό μας ευκταίο δεν υπήρξε άλλο από το να ζούμε σε ειρήνη και αρμονία και να επιδιώκουμε τη συνεργασία με τους ακολουθούντες διαφορετικές προς εμάς θρησκείες, βιοθεωρίες και πίστεις.

Θεωρούμε ότι η ανατολή μίας καινούργιας χρονικής περιόδου προσωπικής και διανοητικής ελευθερίας, αλλά και πανανθρώπινης ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών, μάς προσφέρει επιτέλους την δυνατότητα μίας νέας επιστροφής στις ιδιαίτερες δικές μας αυτόχθονες πνευματικές ρίζες για να επαναδιεκδικήσουμε την θρησκευτική μας κληρονομιά. Είμαστε λάτρεις της Φύσεως, όπως ακριβώς ήταν και το σύνολο του ανθρωπίνου είδους, τουλάχιστον στο 96% της διαρκείας της Ιστορίας του.

Οι αληθινές αυτόχθονες θρησκείες μπορούν να μάς προσφέρουν φιλότητα και σεβασμό προς όλα όσα βλέπουμε και αισθανόμαστε γύρω μας, καθώς και ανοχή προς όλες τις μορφές λατρείας που προάγουν την συναισθηματική ειλικρίνεια, την καθαρότητα των σκέψεων και την ευγενή σχέση της κάθε στιγμής της ζωής μας προς πάν ό, τι υπάρχει και ζεί.

Ας είμαστε λοιπόν υπερήφανοι για τις αναγεννηθείσες Εθνικές μας Θρησκείες και για την ιδιαίτερη οικουμενικότητά μας που παροτρύνει τους ανθρώπους να μην παραμένουν άλλο κλεισμένοι μέσα σε τείχη μίσους και φθόνου εναντίον εκείνων που βρίσκονται εκτός των συγκεκριμένων τειχών. Ας σπάσουμε όλα αυτά τα τείχη διευρύνοντας τον οπτικό ορίζοντα και την θέαση του ανθρωπίνου είδους.

Ιδρύσαμε σήμερα το “World Congress of Ethnic Religions” (W.C.E.R. Παγκόσμιο Συνέδριο Εθνικών Θρησκειών), με σκοπό την βοήθεια όλων των εθνικών θρησκευτικών ομάδων και κινήσεων να επιβιώσουν και ν’ αλληλοϋποστηριχθούν. Σύνθημά μας είναι “Ενότητα μέσω της Πολυμορφίας”.

(Ακολουθούν υπογραφές συνέδρων από Νορβηγία, Λεττονία, Γαλλία, Η.Π.Α., Ινδία, Δανία, Ρωσία, Γερμανία, Ελλάδα, Λευκορωσία, Βέλγιο, Τσεχία, Ουκρανία, Πολωνία, Λιθουανία και Σουηδία)

Vilnius, Lithuania, 23 Ιουνίου 1998

Read the Declaration translated in the following languages

Declaration (Czech) / Declaration (Danish) / Declaration (Dutch) / Declaration (France) / Declaration (Greek) / Declaration (Italian) / Declaration (Latvian) / Declaration (Lithuanian) / Declaration (Russian) / DEKLARATION (German)